tirsdag 28. mai 2013

Nytt plommetre i hagen

Da vi kom hit var her et flott plommetre i hagen. Vi og jentene hadde stor glede av det. Det gav rikelig med plommer hvert år og det var stor stas å kunne spise plommer rett fra treet. Ett år gav det plutselig særdeles mye frukt og plommene smakte fortreffelig. Og glade var vi! Men,....  så skjedde det. Våren etter var treet fullstendig dødt. Vi lot det stå noen måneder, men måtte innse at alt håp var ute.

I år fikk vi et gavekort fra venner kjøpt hos Viddal gartneri og fant ut at vi vil prøve oss med nytt plommetre. Vi traff en hyggelig ekspeditør som også var gartner, og han kunne gi oss gode råd. Vi fortalte historien vår om plommetreet som døde, og han nikket bekreftende på at dette var en gjentagende historie. Ikke uvanlig at treet "gir alt det har" siste sesongen. Han blir alltid skeptisk når noen forteller at de har fått ekstra mye frukt ett år. Om vi skulle oppleve det på nytt kan vi forsøke med å stikke spaden og kutte røtter en halv meter fra stammen rundt hele treet. Forklaringen på hvorfor er at dersom treet får for mye næring vil det slutte å produsere plommer og kan dø. Det kan trives i sol og halvsol, men vil ikke ha for mye fuktighet. Det siste var nok problemet der vårt tre sto.

Ok, da satser vi på nytt. Plomme "Opal". Blå-rød, middels store med svært god smak. Selvbestøvende. Den bør tynnes. Sterk not sykdom. Bind ned greinene, det gir mer frukt. Moden sist i august. Passer godt i våre trakter.
Vi velger et sted der jorda er god og sola skinner store deler av dagen.
Jeg spar ett hull som er dobbelt så stort som volumet på krukka til treet, etter råd fra gartneren!Jeg fyller en halv sekk Kugjødselkompost i bunnen av hullet. Setter treet ned og fyller på med resten av sekken blandet med jord fra utgravinga. Vanner godt under veis. Etter denne gjødslingen skal treet ikke ha mer gjødsel i sin levetid!!! Også ifølge "vår Ekspert".
 
Vi må sørge for at grenene bøyer nedover. Da blir det større avling. Så ser vi!

7 kommentarer:

 1. Å, så kjekt! Gleder meg til plummer!

  SvarSlett
 2. Ditta blr stas :) ka ti kan man vente se plommen på treet da? Klem fra Ellen

  SvarSlett
 3. Eg har og kjøpt meg plommetre. Opal, slik som du :-) Vert spennande. Tenkte å lage lodd av steinar som ein knyt på greinene. Burde gjort det same med eple og kirsebær... Lykke til!

  SvarSlett
 4. Det kommer nok ingen plommer i år vil jeg tro, men vi kan gjerne glede oss:-)

  SvarSlett
 5. Svar
  1. Fortsatt ikke blomster, så det kommer nok ingen plommer i år heller. Her må vi tydeligvis ha tålmodighet!

   Slett
  2. Har du sett noen fremgang i år? :)

   Slett