torsdag 14. mai 2015

Forbereding av bed for krukker

Etter ei flott uke i Oslo var inspirasjonen på topp da vi kom hjem i begynnelsen av mai. Jeg fant ut at skulle muren rundt terrassen pusses opp i år så måtte det gjøres nå, før roser og annet vokser for mye. Der vi tidligere har hatt en uregjerlig hekk skal det nå bli et bed bestående av potter med sommerplanter.

Plantene har jeg kjøpt hos Haug gartneri på Skuggenhaugen i Ålesund. Det er så rart med det, når man går der og steller planter og selger til andre så blir man fristet til å gjøre noen innkjøp selv også. Og det er god kvalitet på disse plantene.
Når Gus jobba med Lysthuset gikk jeg løs på muren og gikk over den med stålbørste og kost.
Greit å gjøre denne jobben før plantene blir for stor.
Deilig med fint vær og sol, men dette ble noe varmt og solbriller ble nødvendig etter hvert som muren ble drivende hvit.
Etter en tur til Hageland og Mester Grønn for å kjøpe gjødsel, stein og krukker, som jeg forresten hadde fått penger til i bursdagspresang, så ble det å kose seg med dandering og planting.
Viktig: Å sikre at den sorte duken er presset godt ned inn til muren og ut mot gresset. Den hekken som vokste her tidligere er nemlig ikke noe å spøke med. Den kan komme igjen av ingenting. Det var Klaserosespirea.
Superpetunia - Giant Blue. Om vi er heldig med sommeren kan denne komme til å dekke hele krukken etter hvert. Den har allerede fått både kalde vinder og regn over seg, men det ser ut til å gå helt fint.
Her plantet jeg Helechrysum eller Evighetsblomst, samt Nemesia i den største krukken, og Gule Margritter og Hagegjøglere i den andre. Nemesia og Hagegjøglere er artige planter som kommer i forskjellige farger. Blir spennende å se hva det blir til her.
Av alle ting så falt jeg for en gresstue hos Mester Grønn! Festuca glauca "Intense Blue"
Jeg syntes gresset ble dekorativt oppe i denne lave krukka. Store, blå Stemor fra Haug fikk plass i krukka ved siden av.
Hvite Margeritter i rosa krukke. Skiferhellene som ligger ut mot gresset er til å kjøre gressklipperen på. Så slipper vi forhåpentligvis kantklipping her.
Fem poser med hvit stein ble litt i minste laget. Vi får se om vi kjøper mer seinere!
Rosene i den hvite krukka har stått i inngangspartiet vårt hele vinteren, med roser. Den må nok klippes noe tilbake etter at den kom frem i lyset.
Hyggelig at Tulipaner har fått stå i fred for Hjorten!
Før........
........... og etter! 
Det var mye godt arbeid, lirking og tålmodighet i fjor for å få bort denne hekken og jeg fant fortsatt lange røtter etter den i år. Vi må nok passe på at den ikke dukker opp igjen lenger ute på plenen.
Ha en fin helligdag. Ser at været er flott andre steder akkurat nå. Vi er lovet bedre vær utover dagen.

2 kommentarer:

  1. Ja, det er greit å få pusset og malt før plantene skal på plass. Dette ser ut til å ha vært litt av en jobb med røtter. Håper det går bra og at dere slipper rotskudd.
    Vi fikk vasket og malt veggen bak vår største klematis tidlig,og hengt opp nytt "klatrestativ" før den begynte å sette fart.
    Ha en fortsatt fin vår :-))

    SvarSlett
  2. Så flotte det ble i bedet ditt etter opp pussingen! De krukkene og blomstene passet veldig godt til hverandre. Forstår godt at du blir fristet til å kjøpe egne planter fra Haug gartneri. Det er rart med det når en går å se på de, for da endrer det som regel med at noen får bli med hjem ;)

    SvarSlett