lørdag 8. august 2015

Rosene i hagen vår

Det er hyggelig å blogge, og det kjekkeste med det er alle andre bloggerne man får kontakt med. Jeg følger med på mange blogger, det kan man se litt lenger nede på høyre side her. Klikk gjerne på noen av de og se så mye spennende som foregår rundt omkring i de mange hager. Det som fasinerer mest akkurat i disse dager er alle rosesorter som finnes der ute. Fantastiske roser som man nesten kan kjenne duften av bare man ser på bildene.

I vår hage er det ikke så mange roser, men jeg er veldig glad i de rosene vi har og ønsker at de skal få så gode forhold som mulig. Etter hvert kommer her sikkert flere sorter også, men foreløpig er det viktigste å bevare de som finnes.

Slik som denne fantastiske rosen. I fjor var den så godt som forsvunnet bak Klasespireahekken som vi etter hvert fjernet. Rosen fikk godt med ny jord rundt seg og ble "dullet" litt med, og i år svarer den med å komme med denne herligheten. Fargen kommer ikke helt til sin rett på bildet. Den er faktisk mer lakserød. Med god hjelp av min søster har vi funnet ut at det antagelig er en "Super Star" også kaldt "Tropicana" Opphavet er i så fall Tantau, Tyskland, 1960. Den var vanlig i norske hager rundt 1970. Det var også på den tiden hagen vår ble anlagt av de tidligere eierne.
Vi har to busker av samme slaget. Super Star er remonterende, og ifølge Dams store roseleksikon er den bærer av det strålende geranium-pigmentet som ikke er naturlig for roser, men som gir moderne sorter deres ekstraordinære glans. Rosen skal være sunn i et tørt klima!!! Ja, akkurat tørt er det jo ikke her hos oss som man kan se.
Litt sol får den jo, inn i mellom!
Bladverket har ikke vært noe å skryte av men heldigvis kommer her nye skudd som ser bedre ut.
"Sympathie" er en Kordesii-hybrid med opphav Kordes, Tyskland, 1964. Den remonterer også. Vi har noen av de plassert på to forskjellige steder i hagen. Det er stor forskjell på trivselen for disse ser vi. Noen er plassert mot vest og får ikke så mye sol. De kommer også med noen få roser, og de stikker som regel hodet over muren til terrassen for å få bedre lys.
Da har de det bedre de som står i sydveggen. De blomstret på sitt beste i juli, nå har de en liten pause og det kommer kraftige nye skudd nedenfra. Det kommer nok flere roser her fremover og de kan bli stående henimot jul om vi er heldig.
Rosene har praktfull varmt rød farge med et mørkt karmosinrødt belegg som gir en fløyelsaktig glans, også ifølge Damms, men det kan jeg skrive under på. Hver enkelt rose er praktfull.
Blankt, varmt grønt bladverk.
Eglantyne - Opphav Austin, Storbritania, 1994. Denne plantet jeg selv i 2013. Den remonterer og har en sterk duft som fyller hagen med sommerfølelse. Typisk for David Austin sine "engelske roser". Denne rosen hadde blåst av og lå så fint på jorda, i regnet.
Den fikk bli med inn og nå fyller den hele stuen med en herlig duft.
Rosen er oppkalt etter Eglantyne Jebb, kvinnen som grunnla Redd Barna under første verdenskrig.
Nina Renaissance - drevet frem av Poulsen og er tysk svar på engelske roser - første kull 1994. Jeg plantet den hos oss i 2013. Den dufter fantastisk og har svært blek, kremaktig farge.
Gule pollenbærere i sentrum. Lange, brede ytre kronblader og kortere indre.
Tåler regn og vind ser det ut til.
Trives i sol!
Skal ha store, mørke, blanke blad
Vakker er den i alle fall!
Dette var våre roser så langt. I morgen skal jeg på hagevandring utenfor Molde, og gleder meg til å se store menger med flotte roser og en nydelig hage. Ha en riktig fin søndag.

6 kommentarer:

 1. Jeg synes det både er interessant og nyttig med slike portretter. Kjekt å lese andres erfaringer. Nydelige roser alle sammen.

  SvarSlett
 2. Takk for det. Jeg er enig i at det er kjekt å se hva andre driver med :-)

  SvarSlett
 3. Så mange flotte roser du har! Sympatie husker jeg godt fra 70 tallet, for alle skulle jo ha den :) Den ser ut som fløyel ja. Nina Renaissance kom rett på ønskelisten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Men i dag har jeg vært å sett på mange roser!!! I Olav Magne´s hage på Kleive utenfor Molde. Vi ble rett og slett overveldet. Det var såå flott.

   Slett
 4. Kjempeflotte roser!! Håper dere får en fin dag i Rosenes by :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Jo du, dagen i Rosenes by svarte til de grader til forventningene :-)

   Slett