onsdag 14. juni 2017

Nytt fra hyttehagen

I februar i fjor planla vi et bed nord for terrassen vår på hytta. Saken er at vi måtte rive store deler av den eksisterende terrassen, og da laget vi en hagedesign på hvordan vi ville det skulle se ut i etterkant. Se her om du vil se planen.

Vi er så langt godt fornøyd med resultatet. Nå har vi bodd på hytta i et par uker, så da har vi også fått gjort endel arbeid her.
Terrassen er redusert med ca 10 m2. Forstøtningsmuren i forkant her var støtte for den gamle terrassen, i tillegg gikk den ca en meter lenger frem. Nå går det hele mer i ett med naturen.

Naturen i området her er ikke lett å "temme". Skal man rydde opp i noe her så må det gjøres tidlig på våren før alt gror opp i ei faderlig fart.
Noe av vekstene her er såkalt uønskede planter, så som rynkerosen. Vi gjør vårt for å holde den i sjakk, men vakker er den og dufter nydelig.

Muren det hele bygges ut fra sto her allerede da vi kjøpte hytta for 27 år siden. Det er flott granittstein.
Og så var det plantene da. Vi har lagt vekt på at det skal være planter som allerede finnes i området, og planter som trives i skygge. Vi har ikke brunsnegler på hyttetomta og derfor er det viktig å unngå import av slike!
Plantevalget fra min "Hagedesign" fra i fjor er fulgt til en viss grad. Sett fra venstre har jeg satt ned to klematis. I front ved stokken står en Alpeklematis "Clematis Alpina" Blå klokkeformede blomster i april-mai. I bakkant også til venstre i bildet står en klematis "Lemon Dream" med krokende bladskaft, flikete småblad, sitrongul med lange nikkende klokker med mange begerblad og gulhvite stamnioder i mai og juli-august. Den skal vær nøysom og villig og tåler skygge og noe tørke!
Så ser vi en Nyserot - "Veratum album ssp albun" - Den er stor og flott men giftig og skal plantes inne slik at barn ikke kommer til den!
Her ser vi en Peppermyntebusk - Prostanthera cuneata "Gimle" Den er vintergrønn med sterk krydderduft. Blomstrer med hvite blomster i juni.  Hosta "El Nino" har jeg plantet på eiendommen for flere år siden, men den var overgrodd av andre vekster. Her skal den få bedre plass så håper vi den vil utvikle seg videre. Grågrønn med hvite renner.
En Dahlia sto og fristet i Hageland, så den måtte også få bli med.
Skumblomst var med i den opprinnelige planen. "Crow Feather" . Bunndekkende plante med røde striper på blada og hvite blomster i april-mai. Forran noen små villjordbær som jeg fant ved veikanten.

Så ble det hvite Løytnansthjerter. Hvitt er så herlig! Dicentra spectabilis "Alba" 

Denne Pieris jap. "Little Heath" plantet jeg for mange år siden. Den har også stått på et sted der den ikke har kommet til sin rett. Håper den vil trives bedre her. Den var opprinnelig Hvitboket med rødlig nyvekst, nå ser det ut som blada blir vanlig grønne.
Jonsokkoll har overlevd i marka rundt hytta i alle år. Nå skal den få prøve seg som bunndekke her!
Klatrehortensiaen står der den har stått. Den plantet jeg for mange år siden og den har heldigvis klart seg gjennom rive-/byggeperioden.
Midt i bildet her ser man en hvit ormdrue. Den har rødaktige, flikete blader og kommer etter hvert med høye, hvite spir. I bakkant, bak løytnantshjertet har jeg satt ned flere avleggere fra eiendommen. Det er rosa småhjerter eller Fenrikhjerter - Dicentra exima. Helt bak i dette bilder er Storkonvall Polygonatum multiflorum. Den har jeg funnet langt veien ikke langt fra hytta. Storkenebb skal også få prøve seg forran storkonvallen.
Vi er fornøyd med forandringene vi har gjort denne våren, så håper vi at alt vokser seg til slik vi håper. Innerst i kroken ved klatrehortensiaen har jeg plantet ned hosta som jeg har fått av ei venninne og hyttenabo. Den er delt opp i flere planter og skal få dekke hele kroken.
Ferdig blir man aldri! Det skal også såes til med gress etter ombyggingen.
Herlig sommersted dette, ikke langt fra vannet.
Nå skal vi snart til byen igjen og fortsette hagestellet der. Ha ei fin juniuke!

6 kommentarer:

 1. Hei. Flotte bilder. For et flott sted. Selv om rynkerosene er såkalt uønsket, er de flotte. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja, her er det deilig å være på fine sommerdager. Ha en fin kveld du også.

   Slett
 2. Så flott område dere har hytta i. Fint bed dere har laget, og flotte planter.

  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Marit. Blir spennende å se om planene vil trives her. Ha det fint du og.

   Slett
 3. Hej Liv!
  Det blev fint, och ett härligt ställe ni har, så nära vattnet.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. God helg til deg også.

   Slett